STREET ART DEN HAAG

Den Haag is een bruisende stad, en er is genoeg te beleven. Maar is het jou ook opgevallen hoeveel kunst en cultuur er verborgen zit in onze mooie stad? De meeste liefhebbers zullen op zoek gaan naar muurschilderingen in het centrum, maar ook in de buitenwijken is er zoveel moois te vinden. Wist je dat er een street art tour bestaat door de wijk Binckhorst? Deze wijk sla je misschien liever over omdat je er niets te zoeken hebt, maar als je van street art houdt, moet je hier zeker een kijkje nemen! 

De wegen en straten bij de Binckhorst staan vanaf de vroege uurtjes al vol met druk verkeer, maar onderweg kom je al veel tegen als we het hebben over muurschilderingen. We nemen je even mee in deze route door de Binck want er schuilt een verhaal achter deze route. Je zal vanaf nu heel anders kijken naar de Binckhorst.

 

BINCKHORST STREET ART ROUTE

Overal in Den Haag vind je wel graffiti op de muren, maar als je de stad goed kent, weet je de beste spots met street art te vinden. Toch zijn er heel wat plekken die nog niet ontdekt zijn. We nemen je mee in de mooie route met uiteenlopende muurschilderingen van Haagse, nationale en internationale street artists. De kunst is aangebracht op muren, gebouwen, pilaren, lobbies, liften en zelfs op de begraafplaats. De street art route die je kan volgen, duurt twee uur. Je kan zelfs een gids met een kaartje scoren bij de VVV. 

 

Maar er is dus een achterliggende gedachte bij deze street art. Het neemt je meteen mee in de verhalen van de wijk. Als je door de wijk loopt, loop je niet langs mensen maar langs groepen hanen en kippen. Ook zie je veel autogarages, die oldskool en vintage auto’s restaureren. De muur schilderingen laten dit ook zien. De schilderingen vertellen het verhaal van de straat maar ook wat er op dit moment speelt. De street art laat vooral het rauwe randje zien van de innovatieve wijk die midden in een ontwikkeling zit.

 

Je denkt in eerste instantie dat er niet veel te beleven valt bij de Binck, maar is dat werkelijk waar? Ik weet dat het geen mooie wijk is zoals het Zeeheldenkwartier, en het is ook niet romantisch om door een bouwplaats of industrieterrein te wandelen. Als je een jong iemand ziet lopen op de Binck, dan gaat diegene naar werk of haalt een verloren fiets op van het fietsdepot, omdat hij of zij misschien verkeerd had geparkeerd in een dronken bui op de Grote markt. 

Verborgen wereld van cultuur

Maar er gaat toch wel een wereld voor je open als het gaat om verborgen kunst en cultuur. Als je rond loopt of fietst, zie je bijzondere, historische en memorabele gebouwen bij de Binck staan. Zo ontdek je de oude Caballero fabriek, de Fokker terminal en het oude PTT gebouw. Deze gebouwen zijn allemaal meegenomen in de schilderingen, en zijn terug te vinden op de muren. Maar de reden om deze kant op te komen zijn echt de bijzondere kleurige schilderingen. De Binckhorst is niet meer alleen een bedrijventerrein maar een openlucht galerie.

 

Street art artiesten

De werken zijn van street art artiesten uit binnen- en buitenland. Enkele namen van wie je de werken kan bewonderen: Karski & Beyond, Lily Brik, Collin van der Sluijs, Bier & Brood, Zesta & Page33, Ringo Mollinger, Erwin Verkade, Graphic Sense & Artdrenaline, Patrick de Leede, Darry Perier, Micha de Bie, Onno Barendrecht en Sogoshow. Hier zie je welke street art artiesten street art in Den Haag hebben gemaakt.