Striae, okselhaar, vetrollen… Dat is toch heel normaal!

 

Het beeld van het perfecte lichaam is altijd in beweging. Tijdens de fifties waren de voluptueuze heupen van Marilyn Monroe in trek, in de nineties was de graatmagere Kate Moss het ideale plaatje en in de 2010’s waren de billen van Kim Kardashian trending topic. Ieder tijdperk brengt een nieuw lichaamsideaal met zich mee. Maar hoe gezond is dit veranderende lichaamsideaal eigenlijk?

 

Tegenwoordig zijn wij steeds bewuster van hoe wij leven. Bio producten, minder plastic consumptie en een gezondere mental health. Bij dat laatste speelt tevreden zijn met je eigen lichaam ook een grote rol. Zo zien wij steeds vaker een ‘nieuwe’ movement voorbij komen, namelijk: body positivity.

 

#BOPO

Wat is body positivity nou precies? Body positivity (#BOPO) is dat je positief over je eigen lichaam denkt, oftewel: “don’t let your body bully your mind”. Hou van het uiterlijk dat je hebt en accepteer veranderingen van het lichaam. Deze movement verandert de kijk van de maatschappij op lichamen.

Hoe zij dat doen? Door ervoor te streven dat in de media ook “normale” lichamen worden vertoond. Want hoe pijnlijk kan het zijn om als klein meisje niemand in de bladen te zien met hetzelfde lichaam? Of dat je nergens in campagnes iemand ziet met de striae die jij wèl over hebt gehouden aan een prachtige zwangerschap? Daar wil deze movement een eind aan maken. Je lichaam hoort niet iets te zijn om je voor te schamen, maar het is juist iets om super trots op te zijn, ongeacht de maat!

 

Zoals we steeds vaker zien gebeuren, zorgt social media ervoor dat mensen met dezelfde interesses of ideeën elkaar makkelijker kunnen vinden. Zo ook de #BOPO movement. Waar social media voorheen vol stonden met perfecte plaatjes en heel wat photoshop, maakt het nu steeds meer plaats voor “echte” plaatjes van mensen in alle maten en vormen. Dat scheelt… Niet alleen omdat Photoshop onder de knie krijgen toch niet zo makkelijk was, maar vooral omdat we zo samen het “normaal” kunnen veranderen. Een diverser beeld op social media, zorgt voor meer acceptatie.

 

De zure appels

Toch is te zien in de reacties op social media dat niet iedereen zo open en blij is met deze relatief nieuwe movement. Opmerkingen als “dik zijn is toch ongezond?” of “als je overgewicht hebt moet je gewoon meer sporten!” passeren nog steeds de revue.

En voor deze lieve mensen zeggen wij alleen maar: Ja, overgewicht vergroot de kans op verschillende ziektes, maar ken jij het verhaal dat schuilgaat achter het lichaam? Voller zijn maakt iemand niet lui en dun zijn maakt iemand niet direct gelukkig. En is een gezonde mentale gezondheid niet minstens net zo belangrijk? Met deze movement hopen wij ook dat deze mensen begrijpen dat er vaak veel meer schuil gaat achter een voller lichaam en dat iedereen ongeacht hun maat ook van zichzelf mag houden!